PERS

PERSBERICHT

Rotterdam, 30 september 2012

Charlois aan het Water groot succes
Honderden bewoners en andere belangstellenden beleefden de leegstaande fabriek in Charlois

Gisteren op zaterdag 29 september was het terrein van de afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rotterdam Charlois voor één dag veranderd in een evenemententerrein. De vuilverbrander kon nog in zijn oorspronkelijke staat beleefd worden voordat het wordt omgetoverd tot een pretpark. Honderden bezoekers namen deel aan een spannende rondleiding (met veiligheidshelm en –bril) door de fabriek, trotseerden de stalen trappen en bewonderden de robuuste machines.

Meer dan een week van tevoren waren de rondleidingen al vol gereserveerd. Op de dag zelf kwamen nog veel belangstellenden op de bonnefooi een kijkje nemen op het terrein waar films te zien waren, een kopje koffie kon worden gedronken en interviews werden gehouden werden over de toekomst van de Maashavenkades Charlois.

Om 13.00 uur verrichte portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois Theo Coskun de officiële opening door met een fietsbel te bellen. Daarna lieten de aanwezigen hun ‘stem’ horen: een vrolijk geluid van meer dan honderd fietsbellen klonk over het terrein. De fietsbellen waren afkomstig van de Re-Cycle poort, een voor de gelegenheid van oude fietsen gemaakte toegangspoort tot het terrein.

Tijdens de rondleiding genoten de bezoekers van een performance van stichting Lawine, een bijzondere tentoonstelling over de historie van de plek en gefilmde interviews met (oud-)werknemers van de fabriek. Na de rondleiding is deze bijzondere plek tot leven gekomen en leeft het meer dan ooit bij de bezoekers. Dat blijkt uit de reacties die zij gaven na afloop van de rondleiding:

“Geweldig initiatief! En heel goed voor Charlois.”

“Verrassende plek met een adembenemend uitzicht; je zou de kades hier (in Charlois) voor heel Rotterdam toegankelijk moeten maken.”

“Bijzonder gebouw dat identiteit geeft aan de wijk. Goed dat het blijft behouden.”

Deze en andere reacties van de bezoekers worden meegenomen in een onderzoek van Vitibuck Architects en G-Routes naar de toekomst van het gebied tussen Maassilo en Maastunnel. Vanuit de overheid is er speciale aandacht voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid. Dit zorgt voor volop kansen. Nu was het aan de bezoeker om hun ideeën en wensen te laten horen. Veel bezoekers verlieten het evenement met hun eigen toeristische kaart van Charlois aan het Water.
Begin volgend jaar volgt nog een debat en workshop met bewoners over dit thema.
Het evenement is eveneens de start voor een theaterproductie van het Rotterdams Wijktheater. Tijdens de locatievoorstellingen volgend jaar juni zullen de resultaten van het onderzoek worden aangeboden aan de politiek.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over het project en het onderzoek kunt u contact opnemen met Vitibuck Architects, tel. 010 – 213 66 64 of info@vitibuck.nl
Voor meer informatie over de theaterproductie kunt u contact opnemen met het Rotterdams Wijktheater, tel. 010-4230192
Voor beeldmateriaal en informatie over het evenement kunt u contact opnemen met Xandra Nibbeling, tel. 06 – 2416 1146 of xandra@bureaunibbeling.nl

Vitibuck Architects (Arzu Ayikgezmez en Sander Hazevoet) is als jong Rotterdams bureau actief betrokken bij initiatieven vanuit bewoners en culturele instellingen, die tot doel hebben de publieke ruimte een meerwaarde te geven en toe te eigenen. De toekomstige gebruikers van een gebouw of de publieke ruimte vormen het uitgangspunt bij het ontwerpproces. Het bureau vertaalt de ervaring en beleving van de gebruiker op een creatieve manier naar een ruimtelijke ingreep. Dat is ook het geval met “Charlois aan het water”, waarvan Vitibuck Architects mede-initiator is.

Gert Jacob de Graaf (G-Routes) is architect en organisator van excursies over de cultuurhistorie van Rotterdam. Door hergebruik van leegstaand erfgoed behoudt een stad haar eigen verhaal. De Graaf won met dit motto, in samenwerking met Vitibuck, vorig jaar de prijsvraag voor de herinrichting van de zuidelijke Maashavenkades met het Industriepark Charlois.

Het Rotterdams Wijktheater (RWT) werkt sinds twintig jaar in Rotterdam met steeds nieuwe groepen bewoners van de stad. Dit zijn zowel jongeren als ouderen, uit verschillende culturen en verschillende sociale lagen. Zij maken met hen theater over hun leven, ervaringen en achtergronden. Als structurele speler in het kunstenveld maakt het RWT producties voor een publiek dat niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komt. Zij doen dit in een participatief proces waarbij niemand wordt uitgesloten.

=================================

PERSBERICHT

Rotterdam, 18 september 2012

Charlois aan het Water op zaterdag 29 september
Beleef het leegstaande gebouw van de afvalverbrandingsinstallatie in Charlois van binnenuit

Op zaterdag 29 september ondergaat het terrein van de afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rotterdam Charlois voor één dag een ruimtelijke en theatrale metamorfose. Dit is een unieke kans om de vuilverbrander nog in oorspronkelijke staat te beleven voordat het binnenkort door Hennie van der Most wordt omgetoverd tot een pretpark.
Het terrein wordt deze dag voor iedereen opengesteld. Een gids neemt het publiek mee langs de geschiedenis van de plek, de verhalen van bewoners en (oud-) medewerkers en de thematiek rond afval en hergebruik. Bezoekers kunnen ook iets achterlaten. Wat vinden zij van de komst van een pretpark? Welke wensen en ideeën koesteren zij nog meer langs het water? De vindingrijkheid van bewoners wordt meegenomen in een onderzoek van Vitibuck Architects en G-Routes voor de Maashavenkades Charlois. Ook vormt het de inspiratiebron voor een theatrale locatieproductie van het Rotterdamse Wijktheater.

Charlois aan het Water: het evenement
Tijdens het evenement Charlois aan het Water maken bezoekers op een speelse en luchtige wijze kennis met het AVR-terrein in Rotterdam Charlois. Een unicum, want het terrein is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. In de toekomst wordt het terrein een pretpark. Tot die tijd, is dit een unieke kans om het gebouw en het terrein in zijn oorspronkelijke sfeer te beleven.
Op zaterdag 29 september wordt om 13.00 uur de Re-Cycle-Poort feestelijk geopend: een poort in de bekende rozenschutting van Lydia Schouten. De poort van oude fietsen is speciaal voor deze dag gemaakt en is de publieksentree van het evenement.

Avontuurlijke rondleiding
Bezoekers worden gastvrij ontvangen en maken een avontuurlijke tocht onder begeleiding van een gids. De rondleiding gaat door het bekende gebouw van de architect Maarten Struijs. Dit grote industriële gebouw is een icoon aan de voet van de Maastunnel en samen met de rozenwand een herkenbare plek voor Rotterdammers. Tijdens de rondleiding is er aandacht voor het afvalverwerkingsproces en kunnen de stilgelegde ovens worden bezichtigd. Onderdeel van de route zijn tal van activiteiten die iets vertellen over afval, recycling en de geschiedenis van de plek: een interactieve lezing, een historische expositie en unieke persoonlijke verhalen uit de wijk in de vorm van videoportretten. Onderweg is op een aantal punten het prachtige uitzicht op de skyline van Rotterdam te bewonderen met de SS-Rotterdam, Katendrecht, Wilhelminapier en de Erasmusbrug tegen de achtergrond van het centrum.

De mening van bezoekers telt
Na afloop van de rondleiding krijgen de bezoekers een aantal vragen over het evenement, de komst van een pretpark en over hun wensen en ideeën langs het water. Deze interviews zijn onderdeel van een onderzoek voor de Maashavenkades Charlois. Zo kunnen bezoekers niet alleen genieten van deze plek, maar ook hun steentje bijdragen aan de toekomst van de kades van Charlois. De tocht wordt afgesloten op het evenementplein met een lekker drankje of hapje – made in Charlois.

Charlois aan het Water: de achtergrond
Het evenement is de kick-off voor een onderzoek van Vitibuck Architects en G-Routes voor het gebied tussen Maassilo en Maastunnel. Tevens is het de start voor een theaterproductie van het Rotterdamse Wijktheater op locatie. Ontwerpers en theatermakers gaan gezamenlijk op zoek naar de historie en de verhalen van deze plek.
Het complex van de vuilbrander is een iconografisch onderdeel van de skyline van Rotterdam-Zuid. Dit herkenbare gebouw vormt dan ook het toneel voor de eerste opening van de kades. Deze markante plek is bewust gekozen als startlocatie voor het project.
Doel van het project is het betrekken van alle belanghebbenden in het gebied (bewoners, (deel)gemeente, havenbedrijf, marktpartijen) en het voeden van het maatschappelijke debat over de Maashavenkades Charlois.
Charlois aan het Water
29 september 2012
AVR Brielselaan 175
Rotterdam Charlois
rondleidingen om 11.00 / 13.30 / 16.00 / 18.00 uur ; officiële opening 13.00 uur
online reserveren voor de rondleiding wordt aanbevolen
toegang vrij
www.charloisaanhetwater.nl

Noot voor de pers
Voor beeldmateriaal en meer informatie over het evenement op 29 september kunt u contact opnemen met Xandra Nibbeling, tel. 06 – 2416 1146 of xandra@bureaunibbeling.nl
Voor meer informatie over het project en het onderzoek kunt u contact opnemen met Vitibuck Architects, tel. 010 – 213 66 64 of info@vitibuck.nl

Vitibuck Architects (Arzu Ayikgezmez en Sander Hazevoet) is als jong Rotterdams bureau actief betrokken bij initiatieven vanuit bewoners en culturele instellingen, die tot doel hebben de publieke ruimte een meerwaarde te geven en toe te eigenen. De toekomstige gebruikers van een gebouw of de publieke ruimte vormen het uitgangspunt bij het ontwerpproces. Het bureau vertaalt de ervaring en beleving van de gebruiker op een creatieve manier naar een ruimtelijke ingreep. Dat is ook het geval met “Charlois aan het water”, waarvan Vitibuck Architects mede-initiator is.

Gert Jacob de Graaf (G-Routes) is architect en organisator van excursies over de cultuurhistorie van Rotterdam. Door hergebruik van leegstaand erfgoed behoudt een stad haar eigen verhaal. De Graaf won met dit motto, in samenwerking met Vitibuck, vorig jaar de prijsvraag voor de herinrichting van de zuidelijke Maashavenkades met het Industriepark Charlois.

Het Rotterdams Wijktheater (RWT) werkt sinds twintig jaar in Rotterdam met steeds nieuwe groepen bewoners van de stad. Dit zijn zowel jongeren als ouderen, uit verschillende culturen en verschillende sociale lagen. Zij maken met hen theater over hun leven, ervaringen en achtergronden. Als structurele speler in het kunstenveld maakt het RWT producties voor een publiek dat niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komt. Zij doen dit in een participatief proces waarbij niemand wordt uitgesloten.