Informatie

Charlois aan het Water is een interactief proces met en voor bewoners, ondernemers en beleidsmakers. De initiatiefnemers zijn Vitibuck Architects, G-Routes en het Rotterdams Wijktheater. Sinds 2014 is Stedelinks 010 als partner actief betrokken.

Vitibuck Architects en Stedelinks 010 hebben samen de stichting Charlois aan het Water opgericht. Het doel van de stichting is een duurzame verbinding tussen haven en wijk te bewerkstellingen en de Maashavenkades weer onderdeel te laten zijn van Charlois.

Partners

Vitibuck Architects (Arzu Ayikgezmez, Sander Hazevoet)

Als jong Rotterdams bureau is Vitibuck Architects actief betrokken bij initiatieven vanuit bewoners en culturele instellingen, die tot doel hebben de publieke ruimte een meerwaarde te geven en toe te eigenen. De gebruikers zijn uitgangspunt bij het ontwerpproces waarbij de ervaring en beleving van de gebruiker op een creative manier wordt vertaald naar een ruimtelijke ingreep. Zo is Vitibuck Architects samen met de bewonersorganisatie Blijdorp bezig in het Vroesenpark een theehuis te realiseren, waar mensen met een beperking een dagbesteding krijgen. In Delfshaven ontwerpen zij een speeltuinloge, die onderdeel is van een door bewoners geintieerd park boven op de winkelboulevard aan de Vierhavenstraat.

Stedelinks010 (Kamiel Verschuren, Jaap Verheul, Pauline Schreurs)

Stichting Stedelinks010 is een samenwerkingsverband van 3 kunstenaarsteams die reeds lange tijd actief zijn in Rotterdam Zuid, en bestaat uit team Kamiel Verschuren, Jaap Verheul en Merijn van Essen & Sander van Loon, team JeanneWorks en team RAAF Rotterdam. Elk team heeft vanuit een eigen insteek (toerisme, communicatie, cultuur, micro-urbanisme, participatie) een eigen kijk op experimeteerruimte ontwikkeld, van gastateliers en creatieve broedplaatsen, toeristische rondleidingen en podium tot een wijkwaardenhuis. Alle drie teams zetten cultuur en burgerkracht in voor sociale en economische groei op Rotterdam-Zuid. Een geslaagd voorbeeld is de winnaar van het Grand Prix de Sud (opgezet door Stedenlinks010) – het burgerinitiatief “rondje langs de rivieroevers”. Dit initiatief is door de gemeente raad opgepakt en krijgt een financiering via de stadsregio.

Gert Jacob de Graaf (ook actief als G-Routes)

Werkt als architect naast particuliere opdrachten aan projecten die met de geschiedenis van de stad en de samenleving te maken hebben. In opdracht van bewoners uit de Looierspoort, een smalle binnenstedelijke steeg in Gouda waar veel toeristen komen, is het beroep van de leerlooiers op een elf-meter brede visual uitgebeeld. De steeg heeft een verdere gedaanteverwisseling ondergaan met het schilderen van een wand in de kleuren die op oude gevels in de omgeving voorkomen. Voor de uitbreiding van een museum in de buurt van de Oude Rijn is een soldatenbarak ontworpen uit de tijd dat de Romeinen hier aan hun rijksgrens (Limes) een castellum hadden. G-Routes organiseert sinds 2006 fiets- en wandelexcursies door Rotterdam en Gouda over de geschiedenis van onze samenleving.

Rotterdams Wijktheater (Stefan van Hees, Jasmina Ibrahimovic)

Het Rotterdams Wijktheater (RWT) werkt sinds twintig jaar in Rotterdam met steeds nieuwe groepen bewoners van de stad. Dit zijn zowel jongeren als ouderen, uit verschillende culturen en verschillende sociale lagen. zij maken met hen theater over hun leven, ervaringen en achtergronden. Als structurele speler in het kunstenveld maakt het RWT producties voor een publiek dat niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komt. Zij doen dit in een participatief proces waarbij niemand wordt uitgesloten.

Met dank aan

Cargotec, Leo van Leeuwen Metaalrecycling, Cultuurscout Charlois, Van der Most BV, Codarts, RET, ROTEB, AVR/Van Gansewinkel Groep, LCC Larenkamp, Erdotex, Meneba, De Tenders, Werkgroep Oud Charlois, OvdB Tarwewijk, Burgerblauw, Bewonersorganisatie Carnisse, Stichting KICK, KICI, Kruidenier Foodservice, Stadsbeheer, Stichting Historisch Charlois, Stadshavens Rotterdam, Veldacademie, OBS De Globe, Fris Projecten, Martin Oosthoek, Chris van Eijmeren, Scheepvaart- en Transport College, Bureau Voorlichting Binnenvaart, Stichting Renovatie Cultureel Industrieel Erfgoed Elevatoren Maashaven, TOS, Stichting De Nieuwe Nachtegaal, DOCK, Stichting Artertainment, Cultuurwerkplaats Tarwewijk

Mede mogelijk gemaakt door de steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Rotterdam, DeltaPort Donatiefonds, Gebiedscommissie Charlois, Woonstad, Platform 31, Rabobank Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Job Dura Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Waterschap Hollandse Delta

 

Contact

Stichting Charlois aan het Water
p/a Voorburgstraat 3
3037 GV Rotterdam
mail: info@charloisaanhetwater.nl
tel: 010-2136664
 

KvK/Chamber of Commerce 62357042                          INGbank IBAN: NL04INGB0006715161