Expositie Spica Maashaven

 

Pik een graantje mee aan de Maashaven

Expositie over de Rotterdamse graanelevatoren

Het huidige Rotterdam is voor een belangrijk deel gebouwd op het succes van de graanoverslag. Aan de Maashaven, dé graanhaven van Rotterdam, wordt met de expositie Spica Maashaven stilgestaan bij deze rijke historie. De naam van de tentoonstelling is verleend aan een spieker: het oudst bekende gebouwtype waar graan in werd opgeslagen. Voor de expositie is aan de Maashavenkade Oostzijde zo’n oude spieker nagebouwd. De expositie is te bezoeken in de elevator aan de Maashaven. Deze uit dienst geraakte graantorens van de Maassilo worden op het moment door de inzet van diverse Rotterdamse ondernemers opgeknapt.

Kijkje in de toekomst

In de expositie is er aandacht voor de invloedrijke Graan Elevatoren Maatschappij (GEM), die jarenlang was gevestigd in de Maassilo. Oud-medewerkers van de GEM zijn aanwezig om te vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek en leggen ze uit hoe de elevatoren precies hebben gewerkt. Daarnaast geeft de tentoonstelling een kijk in de toekomst van de elevatoren aan de Maashaven.

Rondleidingen

Van 14 november tot 20 december worden er in de weekenden rondleidingen gegeven door de expositie en de elevatoren. Belangstellenden kunnen zich via info@charloisaanhetwater.nl aanmelden voor een rondleiding; data zijn 14, 21 en 28 november, 12 en 19 december 14:00-16:00 uur.

Opening expositie

Vrijdag 6 november heeft wethouder Struijvenberg onder grote belangstelling de expositie Spica Maashaven geopend door het startsein te geven voor het elevatorlied van Koos Speenhoff; met Irina Thio op de accordeon en Jennifer Ravestein zang.

Deze expositie is een initiatief van Charlois aan het Water, samengesteld door Gert Jacob de Graaf en Vitibuck Architects.

Met dank aan Johan Paaimans, Peter Gardien, Henk Salters, Louis Rutjes, Robert Tau, Irene Verheij, Cor Oosthoek, Kees Deenik, Irina Thio, Mitchell Daamen, Stichting Historisch Charlois, Gebiedscommissie Charlois, Gemeente Rotterdam, Woonstad, Platform 31, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Stichting Renovatie Elevatoren Maashaven.