Charlois aan het Water groot succes­!

Rotterdam, 30 september 2012


Honderden bewoners en andere belangstellenden beleefden de leegstaande fabriek in Charlois

Gisteren op zaterdag 29 september was het terrein van de afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rotterdam Charlois voor één dag veranderd in een evenemententerrein. De vuilverbrander kon nog in zijn oorspronkelijke staat beleefd worden voordat het wordt omgetoverd tot een pretpark. Honderden bezoekers namen deel aan een spannende rondleiding (met veiligheidshelm en –bril) door de fabriek, trotseerden de stalen trappen en bewonderden de robuuste machines.

Meer dan een week van tevoren waren de rondleidingen al vol gereserveerd. Op de dag zelf kwamen nog veel belangstellenden op de bonnefooi een kijkje nemen op het terrein waar films te zien waren, een kopje koffie kon worden gedronken en interviews werden gehouden werden over de toekomst van de Maashavenkades Charlois.

Om 13.00 uur verrichte portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois Theo Coskun de officiële opening door met een fietsbel te bellen. Daarna lieten de aanwezigen hun ‘stem’ horen: een vrolijk geluid van meer dan honderd fietsbellen klonk over het terrein. De fietsbellen waren afkomstig van de Re-Cycle poort, een voor de gelegenheid van oude fietsen gemaakte toegangspoort tot het terrein.

Tijdens de rondleiding genoten de bezoekers van een performance van stichting Lawine, een bijzondere tentoonstelling over de historie van de plek en gefilmde interviews met (oud-)werknemers van de fabriek. Na de rondleiding is deze bijzondere plek tot leven gekomen en leeft het meer dan ooit bij de bezoekers. Dat blijkt uit de reacties die zij gaven na afloop van de rondleiding.

 “Geweldig initiatief! En heel goed voor Charlois.”

“Verrassende plek met een adembenemend uitzicht; je zou de kades hier (in Charlois) voor heel Rotterdam toegankelijk moeten maken.”

“Bijzonder gebouw dat identiteit geeft aan de wijk. Goed dat het blijft behouden.”

Deze en andere reacties van de bezoekers worden meegenomen in een onderzoek van Vitibuck Architects en G-Routes naar de toekomst van het gebied tussen Maassilo en Maastunnel. Vanuit de overheid is er speciale aandacht voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid. Dit zorgt voor volop kansen. Nu was het aan de bezoeker om hun ideeën en wensen te laten horen. Veel bezoekers verlieten het evenement met hun eigen toeristische kaart van Charlois aan het Water.

Begin volgend jaar volgt nog een debat en workshop met bewoners over dit thema.

Het evenement is eveneens de start voor een theaterproductie van het Rotterdams Wijktheater. Tijdens de locatievoorstellingen volgend jaar juni zullen de resultaten van het onderzoek worden aangeboden aan de politiek.